dilluns, 29 de març del 2010

Programari lliure, llicències lliures...

Fa molt de temps tenia ganes de poder reflexionar sobre el sentit del programari lliure, les llicències lliures sobre documentació,... a la llum de l'evangeli. Mai trobava el moment, ni l'ocasió, fins que un treball per a l'ISCREB m'ha portat l'ocasió de fer-ho, i crec que val la pena compartir-lo amb la voluntat que ajudi a algú i serveixi com a punt de reflexió en entorns eclesials sobre la conveniència de fer servir programari lliure en els nostres ordinadors i de posar llicències lliures als documents que generem.
La llibertat del programari lliure i les llicències lliures és important perquè ens parla de la llibertat en sentit profund i pràctic alhora:
  • Llibertat per fer servir: a casa, a la feina, a l'estudi, al matí o al vespre, per escriure o per pregar,...
  • Llibertat per compartir: poder fer una còpia, una fotocòpia, instal·lar lliurement, donar-li a l'amic que no sap com fer-ho, això és compartir, sense por de si és legal o no, si has de violentar el programa o no.
  • Llibertat per conèixer: posar a l'abast de tothom el coneixement que hi ha darrera un programa, multiplica el coneixement.
  • Llibertat per crear i modificar: ens permet fer avançar el coneixement, fer avançar la llibertat, fer avançar la solidaritat, sempre en un sentit obert, de servei, de millorar sense enderrocar.
Només amb una restricció: allò que de franc heu rebut, doneu-ho també de franc. (cf Mt 10,8) És la llavor que creix i s'escampa com taca d'oli: amb la mateixa llibertat que ho has rebut, ho has de transmetre. Qui ho distribueix pot cobrar les despeses que li generi la distribució, però no pot limitar les llibertats que s'han donat.
Aquestes iniciatives, petites, obren les portes a un model nou de societat, més evangèlica, on importen les persones i no l'economia especuladora, més solidària, més propera al cor de Déu, que ens dóna el seu Fill, i deixa que el matem per oferir-nos la Vida Nova com un do.

Enllaç al document: Programari lliure i Llicències Creative Commons. Una visió des de la Moral Social Cristiana

2 comentaris:

Antonio T. ha dit...

Hola Josep Anton,
estaba tratando de buscar a aquellos con los que compartí los 5 años en la
UAB y he llegado a este blog.
¡Un abrazo!
Antonio Torrecillas

Antonio T. ha dit...

... olvidé decirte que dentro de poco hará 25 años que nos separamos y estaba pensando en si sería posible organizar algún encuentro.
¿Mantienes contacto con ex-compañeros?
¡De nuevo un saludo!